Nieuwsbrief mei 2016

13 mei 2016

De kinderen hadden een leuke lange schoolvakantie, en nu zijn ze weer hier terug om het nieuwe schooljaar te beginnen, op 16 mei. Er moeten kleren worden gekocht; namen en klas aanduidingen moeten met de hand op shirts en blouses worden geborduurd. Nieuwe schoenen, nieuwe schooltassen, nieuwe scout uniformen voor jongens en meisjes; nieuwe sportshirts en broeken moeten worden gekocht. Middelbare school kinderen, die lid worden van ROTC, moeten ook uniformen hebben en laarzen moeten worden gekocht en gepoetst. Nu de regering TOTC heeft open gesteld voor meisjes, is dit plotseling een extra last. Maar zo gauw de toeloop en verwarring achter de rug zijn geven de kinderen gas, een uitgeputte groep huismoeders komen bij elkaar om de kinderen uit te wuiven bij de vrachtwagens die de kinderen naar school brengen. De “song” van de dag is de Thaise vertaling van “Oh wat hebben we een vriend in Jezus”!

Het nieuws is dat “El Nino” plaats maakt voor “El Nina”! Dit is goed nieuws voor ons. Na Nieuwjaar was het zo verschrikkelijk koud dat het net ten noorden van ons sneeuwde. Weken echt koud weer en geen verwarming deden mij mijn leeftijd voelen. En dan, tegen het einde van februari, verschrikkelijke hete dagen. Het was hier heter dan in India of Pakistan! We hadden dagen met 44-45 graden, zonder regen of verlichting in zicht. Ik hoop binnen minder dan drie weken naar huis te gaan, maar ik zou op een kameel gaan, alleen om de hitte te ontvluchten. Mijn eerste 16 jaar hier had ik geen elektriciteit, ventilatoren of koelkast en ik bleef in leven. Vorige week was ik twee dagen aan de voet van de Nongbualampoo bergen en ging bijna dood.

De jongens haasten zich om biologische mest te maken. Ik heb een kleine tractor laten maken met een laadschep voorop, zodat ze de mest gemakkelijk kunnen draaien. Zij deden dit met de hand en dat was heel ongezond. We kochten Wellingtons en maskers voor hen, maar ze maakten geen gebruik van de maskers en veel van hen hielden hun laarzen schoon en gingen blootvoets. Dankzij onze Brahmin koeien hebben we veel mest en we gaan nitrogen en potassium etc. kopen om te mengen met de mest. Ik laat niemand roken terwijl we dit doen. Het is een vluchtig mengsel, totdat de korrels droog zijn.

Ieder jaar neemt onze Kate 12 kinderen (twee uit elk huis) mee naar een luxe hotel in Hua Hin, zuid van Bangkok, gedurende 5 dagen. Een heel goede vriend van de kinderen, Christopher, doet dit eens per jaar. De kinderen slapen, eten en spelen in een prachtige omgeving. Ik begrijp dat dit het laatste jaar zal zijn want Christopher wordt door de hotelketen over geplaatst naar een ander land. Afgelopen nacht maakte een van de kleinste meisjes, Miss Maggie, Kate wakker omdat ze naar het toilet moest. Kate stond op en stapte in iets verdachts en zuigend. Toen ze het licht aan deed vond ze een lang spoor van poep van het bed van het meisje tot aan het bed van Kate. Ze gebruikte één van de witte handdoeken om het schoon te maken. Toen kon ze het bruine er niet uit wassen. Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat er geen verdere uitnodigingen komen.

God zegene u en we bidden dagelijks voor u.

Father Mike

 

MONDIALE EL DUNYA MARKT

 

Ook in 2016 organiseerde het Mondiaal Centrum opnieuw het festival El Dunya. Dit vond plaats afgelopen 5 mei, Hemelvaartsdag/Bevrijdingsdag in het stadspark. Bevrijdingsdag was voor hun een goede reden om als hoofdthema mensenrechten, vrede en veiligheid te nemen. Vanwege de steeds verder teruglopende inkomsten hadden ze het dansprogramma moeten schrappen. daarvoor in de plaats was er, naast het gebruikelijke hoofdpodium met internationale muziek en de grote Mondiale & Duurzame markt, een programma met presentaties en film in het Pesthuys Theater.

 

Leon en Berty Paulissen …………………… Vader Angelique, Eveline & zoon

 

Ook wij waren er voor de vijfde maal aanwezig met onze kraam waar we allerhande kleine leuke dingen verkochten, zoals armbandjes, kettingen, ringetjes, sleutelhangers enz. allemaal gemaakt door de kinderen van Sarnelli. Vele nieuwe kontakten hebben we kunnen leggen met mogelijk nieuwe sponsoren. Ook vele bestaande hebben ons weer een bezoekje gebracht. Heel leuk. Zoals jullie weten zijn Ben & Angelique nog steeds bij Sarnelli, vandaar dat we een aantal goede verkopers erbij hadden. De vader van Angelique, haar zus Eveline met haar zoon, mijn nicht Berty en John Thoma. Mijn vrouw Henriette had alles prima voorbereidt maar kon helaas vanwege een sleutelbeenbreuk er niet bij zijn. Het was een onzettend mooie dag met een record aan opbrengst van alle spullen wat we verkocht hadden. Geweldig. Nogmaals iedereen hartelijk bedankt.

 

John Thoma ……………………….. Overzicht van de Mondiale Markt.

Wij willen nogmaals iedereen bedanken voor de geweldige dag wat we gehad hebben. Zoals gezegd al onze goede verkopers, mijn zoon Remi die me ‘s morgens om 9 uur al heeft geholpen met opbouwen en al die mensen die wat gekocht hebben en bij ons op bezoek zijn geweest.

Bedankt en tot een volgende keer.

Leon & Henriette

 

EXERCISE CLASS

 

Excercise Class

Vanuit Sarnelli kwam zo’n 6 maanden geleden de vraag om een Excercise Class op te zetten tijdens de lange zomervakantie voor de kinderen met een beperking.

Kinderen, mensen met een beperking zijn in dit gebied aan de zorg overgelaten van hun familie. Een Revalidatietraject onder professionele begeleiding kent men hier niet en als het er al is dan is het voor vele gewoonweg niet te betalen.

Zeven Kinderen, 2 tot 3 keer in de week intensief trainen, werken aan een betere coördinatie, aan techniek en krachtuithoudingsvermogen dmv sport en spel. Teamwork, een leuke uitdaging. Gelukkig heeft Ben al heel wat ervaring en heeft hij als feedback geweldige collega’s die hem maar wat graag voorzien van advies. Ook hebben we Jeab ingehuurd die het fantastisch doet als tolk.
Eén van de kinderen die we begeleiden is Manow. Manow is 16 jaar oud en woont bij haar ouders. Aan een hersenbloeding heeft ze een loopbeperking en een vorm van spasme overgehouden. Haar ouders zijn de hele dag werken en Manow is dan op zichzelf aangewezen. Manow is een vrolijke meid dat het heerlijk vindt om bij andere kinderen te zijn, dat graag luidkeels zingt en dat altijd weer uitkijkt naar haar “Excercise Dag”. Het mooiste compliment na 4 weken trainen; “ Pi Ben, my body feels not so heavy anymore”. Mooi, toch?!

Onze Sarnelli kids” Bai-Toy, Kiat, Manui, Soi en GeeGee doen het fantastisch en zijn erg enthousiast.

Hun droom; Soi, wil graag net zo mooi lopen als een Mannequin. GeeGee, wil graag leren Koppen en Voetballen. Kiat, wil graag uitblinken in Badminton en als Keeper. Bay-Toy en Manui willen gewoon lekker kunnen spelen met vriendjes. En Nu-Na… die wil gewoon graag Knuffelen.

Onze droom: Het leven van deze kinderen net dat kleine beetje aangenamer maken.

Liefs,

Ben & Angelique

 

Wigwam bouwen………………..Manow, aqua jogging

 

Knuffeltherapie Nuna met muziek ……………….. Balans trainen met Bai-Toy en Soi.

 

Speelmoment Bai-Toy en GeeGee ……………Teambuilding

 

Rugby oefenen in de praktijk …………… Soi, loop- en stabiliteitsoefeningen in water

 

Kiat, praktijktraining keepen ……………….. Loopoefening met Bai-Toy