Nieuwsbrief augustus 2013

Augustus 2013

Het regenseizoen hier in Noordoost-Thailand was goed, zo goed dat de muggen overal zijn waar water is, en Dengue koorts heeft een aantal van de kinderen en personeelsleden van Sarnelli getroffen. Dit seizoen hebben 16 kinderen de dokter bezocht met hoge koorts, vermoeidheid, lusteloosheid en geen eetlust, ze hebben allemaal een bloedonderzoek gehad en bleken positief voor Dengue koorts. Sommigen moesten 3 of 4 dagen naar het ziekenhuis en hebben hun bloed regelmatig laten testen om te controleren op tekenen van bloedingen, die fataal kunnen zijn. Gelukkig had geen van de kinderen het type Dengue koorts dat bloedingen veroorzaakt en ze zijn allemaal hersteld, hun weerbaarheid is verbazingwekkend. Vier personeelsleden hadden ook Dengue koorts en konden bijna 2 weken niet werken om te herstellen.

Father Shea die in de VS aan de geldboom aan het schudden is, samen met Fr Chuck en Fr Dave Polek, die grote supporters van Sarnelli zijn. Fr. Ole is in Europa. Het personeel van Sarnelli met de hulp van Br. Keng, Br Tik. en Fr. Joe zijn volop in de landbouw-modus, en iedereen heeft hard gewerkt om Sarnelli normaal te laten functioneren.

Hoewel het nog modderig en nat is, komen we nu aan het einde van het regenseizoen en zien we de zon vaker, de kleding kan worden gedroogd en de modderige wegen zijn wat droger geworden zodat ze weer begaanbaar zijn. De regen heeft nieuw leven gebracht, overal ontkiemen nieuwe uitlopers, alles is groen en lijkt voor je ogen te groeien. De rijst werd met succes geplant op Jomp’s Farm en met al die regen groeit het onkruid naast de jonge rijst plantjes. Aangezien er geen pesticiden of onkruidverdelger wordt gebruikt op de boerderij, moet het onkruid met de hand worden gewied, hier doen het personeel en de tieners hun weekend werk. Onder de gebruikelijke kreten van protest van de meisjes, is één dag van het weekend doorgebracht in de velden om de komende rijstoogst te redden van de overwoekering door het onkruid.

Er wordt verder gewerkt met het vee, en de varkens en kippen worden geslacht om de hongerige hordes te voeden. Onlangs zijn er 150 nieuwe zwarte kippen gekocht om de afnemende kippen voorraad aan te vullen

Op school zijn de halfjaarlijkse examens nu voorbij en het blokken en de paniek van de kinderen die probeerden zich te herinneren wat ze hadden geleerd is nu voorbij.
Moederdag, tevens de Verjaardag van de Koningin van Thailand, is volgende week en het zal een bitterzoete tijd worden voor de meeste kinderen in Sarnelli als ze geconfronteerd met het verlies van hun moeders door ziekte, dood of verlating. De huismoeders zullen echter heel erg hun best doen met het helpen van de kinderen, om een deel van hun verlies en verdriet met extra hulp, liefde en zorg te verlichten.

Alle kinderen en medewerkers betuigen hun liefde aan Fr. Shea terwijl hij zich voorbereidt op wat medische zaken die hij moet ondergaan en aan Fr. Ole als hij bij de Redemptoristen in Ierland is om de financiering voor Sarnelli zeker te stellen. Wij wensen hen beiden een spoedige terugkeer naar huis aan het einde van de maand.

Kate Introna

 

 

Kate Introna, hoofd van Healthcenter Maastricht, hier aan het werk tijdens haar wekelijks bezoek bij families welke behoren tot het out-reach programma.

Father Michael Shea