Nieuwsbrief mei 2013

Mei 2013

De kinderen genieten van hun twee maanden schoolvakantie en het personeel telt verbeten de dagen tot ze terug kunnen naar school. Terwijl mensen aan de andere kant van de wereld te lijden hebben van sneeuwstormen en koud weer, lijden wij aan deze kant onder een intense hitte. We moesten het water in het zwembad vervangen omdat de douches niet werkten en niemand vertelde me dat er een waterpijp stuk was. Nu zijn er vijf kinderen met oorpijn en zelf denk ik dat het chloor het niet wint van de hoeveelheid urine in het zwembad. Ik zou zelf nog eerder in een poel voor waterbuffels gaan dan in dat zwembad!

Het werk aan Sarnelli House (de jongens afdeling) gaat door. Het dak zit er veilig op. De vleugel is helemaal opnieuw bedraad door professionals, en nu volgt een nieuw plafond. De 80 kinderen van Sarnelli zijn verspreid over andere huizen, met de meisjes gaat het prima met hun oudere zusjes maar de kleine jongens komen er achter dat de oudere jongens van Jan & Oscar het niet op prijs stellen wanneer ze op de muren tekenen of overal vuurtjes stoken. Sommige van de wat minder begaafde jongens zijn ontluikende brandstichters. Het personeel neemt gewoonlijk hun aanstekers in beslag en vermaant hen. De Jan & Oscar jongens geven hen een pak slaag. De laatste methode blijkt veel beter te werken.

Beide vijvers zijn gegraven. Nu wachten we tot God ons water geeft. Het grondwaterpeil is gevaarlijk laag en drie van onze visvijvers staan droog. De mensen hier hebben, vorig jaar juli toen ik thuis was, een stuk rijstland van 12 rai gekocht, en de opbrengst was slechts 6 zakken ongepelde rijst, Dit jaar zullen we het land bestrooien met onze kunstmest korrels en hopelijk krijgen we genoeg water voor een overvloedige oogst.

Eén van onze kalveren is een vaars van wie de moeder bij haar geboorte is gestorven. Een lieve oude dame bij ons aan de weg brengt ze groot voor ons. Mijn neef Michael O’Connor en zijn vrouw kwamen bij ons op bezoek en brachten voor het kalf “Mary” een grote plastic fles en een grote rubberen speen mee van “Fleet and Farm” Wij fokken Brahmin koeien. Mar kent alleen maar mensen en de oude dame wil niet dat Mary terug gaat naar de kudde, die ze niet kent, voordat ze groter is omdat ze bang is dat ze haar zullen verwonden als ze haar met hun horens te lijf gaan. Ik herinner me dat mijn vader mij en mijn broer Jack waarschuwde om voorzichtig te zijn met vaarzen en pinken die aan mensen gewend zijn omdat ze je kunnen doden terwijl ze aan het spelen zijn. Mary heeft nog geen horens, maar ze raakte me op mijn heup en nu weet ik waarom mensen kunstheupen krijgen.
Moge de verrezen Heer u en de uwen zegenen!

Fr. Mike