Helping Hands

1
Ben en Angelique Ummels. Goede vrienden sinds lang organiseerden een geweldige activiteit. Ze werkten met zeven kinderen die problemen hebben met lopen vanwege HIV, één jongen met neurologische problemen en problemen met zien en een tiener met een cerebrale verlamming om hun fitness, coördinatie en vertrouwen te verbeteren en om de teamgeest te ontwikkelen. Vaak ontberen kinderen met een gebrek in Thailand de mogelijkheden die ze in andere landen wel zouden hebben. Veel van hen zijn niet in staat om naar school te gaan en blijven hun leven lang thuis omdat er geen geschikte banen voor ze zijn. Ze hebben heel weinig mogelijkheden voor regelmatige revalidatie of fysiotherapie.

2
De schoolvakanties van maart tot begin mei is een ideale tijd om op deze kinderen te focussen. Ben en Angelique namen de uitdaging aan en ontwikkelden een programma voor hen. Ben is assistent fysiotherapeut in Maastricht in Nederland, gespecialiseerd in revalidatie. De kinderen kennen hem goed door zijn regelmatige bezoeken in de laatste 10 jaar en zijn enthousiasme, motivatie en humor helpen hem om met de kinderen op alle niveaus om te gaan. Ben en Angelique en een voormalig werknemer van Sarnelli, Jeap, die in staat was te tolken, werkten drie keer per week gedurende 2-3 uur met een select groepje kinderen. Zij gebruikten de Joseph en Mary zaal, het zwembad en de gymzaal om onder verschillende omstandigheden verschillende manieren onderwezen om kracht en coördinatie te verbeteren. Zij lieten zelfs de kinderen een tipi bouwen van dikke bamboe palen, waarbij ze hielpen deze op maat te snijden, en afdekken met reusachtige bananenbladeren. Ze werden aangemoedigd om zelf na te denken en op elkaar te vertrouwen bij het bouwen, en toen het klaar was konden ze er in zitten en konden ze genieten van hun welverdiende snacks.

3
De kinderen genoten van de activiteiten hoewel het voor een paar van hen moeilijk was om ’s morgens te beginnen. Op het eind van de sessies, na vier weken, was er een duidelijke verbetering bij een aantal kinderen en meer zelfvertrouwen. De jongen met de oogproblemen speelde als doelman bij het voetballen, iets dat hij voordien nooit had gedaan. Het meisje met de verlamming ontdekte een wereld buiten haar huis en denkt er nu over om naar de school voor gehandicapten van Redemptoristen in Nongkhai te gaan. Maar vooral voelen deze kinderen, die dikwijls worden vergeten door de buitenwereld, zich waardevol. Hartelijk dank Ben en Angelique voor de tijd en toewijding en voor hun goede doel Stichting Vrienden van Sarnelli, www.vriendenvansarnelli.nl voor hun steun gedurende jaren

Nieuwsbrief – Juli 2016
Er gebeurt veel in Sarnelli House. Na tien weken vakantie zijn de kinderen, sinds half mei, weer terug op school. Op dit moment hebben we 156 kinderen en slechts 11 van hen blijven thuis omdat ze nog te klein zijn om naar school te gaan. Dus het organiseren van de schoolweek is een heel werk en de huismoeders doen hun best om alles op rolletjes te laten verlopen. We krijgen er nog twee kinderen bij. Eén van hen is een jongetje van acht maanden, zoontje van een moeder met HIV. Haar vriend heeft haar verlaten. Ze heeft ook nog een dochter van 14 met HIV, ze zou graag werk vinden in Khonkaen. Ze wil dat wij een jaar voor de baby zorgen zodat zij een baan kan vinden en ergens kan gaan wonen met haar dochter. Ze belooft de baby op te komen halen wanneer ze daartoe in staat is. Nu is de baby nog ziek. We hebben haar gevraagd voor hem te zorgen totdat hij beter is en dan zullen we hem opnemen. De moeder is slechts 32 jaar. Ik hoop dat ze de baan en de toekomst die ze wil krijgt. De andere jongen is 14. Hij heeft onlangs zijn vader en zijn moeder verloren. De familie wilde niet voor hem zorgen. De gezondheidsdienst van Nongkhai heeft ons gevraagd voor hem te zorgen en zijn uitgaven te betalen. We zijn blij hem te kunnen helpen. Hij gaat naar de Ratchapracha school in Pon Pi Sai en verblijft daar ook. Hij komt bij ons logeren tijdens de schoolvakanties. We hebben hem nog niet gezien maar gaan hem ontmoeten in oktober als de school sluit.

Tweede van links is zuster Dominic en tweede van rechts “sister Debby from UK”. Rechts zijn de jongens aan het oefenen in de muziekles.

Jong geleerd is oud gedaan.

Iedereen is gezond. Behalve studeren hebben we ook andere activiteiten voor de kinderen in de weekends. Een paar oudere meisjes leren om in onze bakkerij te werken. Sommige kinderen hebben muziekles. Zuster Dominic, een “Infant Jezus” zuster uit Khonkaen helpt ons één keer in de maand in de bakkerij en met de muziek. Ik ga met de jongens en de jongere meisjes voetballen en badminton spelen. Ze houden van sport en het houdt hen fit en gezond.

Het seizoen om rijst te planten komt eraan. We hebben de “baby rijst” al geplant en over twee weken gaan we echt planten. Alle kinderen helpen mee in het weekend en het personeel, inclusief de huismoeders en het kantoorpersoneel doen het bijna iedere dag. Zij zijn erg betrokken bij Sarnelli. Het is hard werken maar heel belangrijk. We hebben genoeg land om rijst te produceren om alle kinderen het jaar rond te kunnen voeden, zolang de natuur ons goed gezind is.

Fr. Mike Shea is twee maanden op bezoek in de VS. Twee maanden om wat geld in te zamelen en zijn familie en donoren te bezoeken. Wij bidden voor hem en ook dat hij goede donaties vindt om de kinderen te helpen. Hij komt 28 juli terug. Als hij thuis is zal Fr. Mike aanwezig zijn bij de Ceboride, een jaarlijkse wielerwedstrijd om geld in te zamelen voor Sarnelli. Alle kinderen en personeel weten van dit evenement en we bidden voor alle coureurs, donoren en organisatoren.Fr Anuwat Asairat (Fr. Kee) helpt ons op Sarnelli met het parochiewerk. Dat is een enorme hulp want Fr. Mike en ik zorgen voor het weeshuis en vier parochies. Hij is hier nu 2 maanden en doet het geweldig.

Nogmaals hartelijk dank voor jullie geweldige steun. Ik vraag de kinderen elke zaterdagmis om voor hun weldoeners te bidden. Moge God u en de uwen zegenen en beschermen!

Fr. Ole